CERN жели нови колајдер, 4 пута већи од постојећег

Танјуг
CERN жели нови колајдер, 4 пута већи од постојећег

Стручњаци Европске организације за нуклеарна истраживања (CERN) планирају да изграде нови подземни сударач субатомских честица који би био четири пута већи од постојећег Великог хадронског сударача (LHC).

Они предлажу да се пробије подземни тунел, дуг 100 километара који би кружио око Женеве. Тунел би се протезао од Алпа на истоку, до планине Јура на западу, а пролазио би чак и испод Женевског језера.

Како преноси BBC, стручњаци CERN-а одржали су прошле недjеље састанак на којем су размотрили планове о изградњи новог суперсударача, далеко већег од LHC-а који је са својих 27 километара тренутно највеће научно постројење на свијету.

Генерални директор CERN-а, др Ролф Хојер, рекао је да је дошло вријеме да се размисли о новом постројењу, иако је LHC оперативан тек неколико година.

"Потребно је планирати много унапријед јер су наши пројекти амбициозни и захтјевају пуно истраживања и развоја", рекао је др Хојер, наводећи примјер LHC-а о којем је почело да се разговара још 1983, а у функцији је тек три године.

CERN-ов тунел од 100 километара само је један од приједлога који ће бити разматрани у будућности. Јапан и Кина изразили су интересовање да се на њиховој територији изгради џиновски међународни колајдер.

Осим о величини и локацији новог пројекта, чији је циљ да се постигну енергије осам пута веће од енергија у LHC-у, стручњаци ће расправљати и о типу честица које ће се сударати у њему.

Цијена изградње новога суперсударача није позната. Др Хојер је само у полу шали рекао да ће бити много јефтинији од железничког тунела испод превоја Сан Готард на којем се радови управо приводе крају и који ће бити најдужи тунел тог типа у свијету.

Он је свим учесницима пројекта савјетовао да не износе никакве бројке у јавности. "Било која процјена коју бисте споменули била би погрешна, а што је најгоре, била би заувијек запамћена", истакао је др Хојер који се нада да ће пројекат привући партнере из цијелог свијета.

Прва фаза пројекта, у којој би се разматрала изводљивост понуђених предлога, требало би да траје око пет година. За то вријеме стручњаци ће располагати и новим подацима из LHC-а, на основу којих би у слиједећих пет година, требало донијети одлуку о локацији, концептуалном дизајну и технологији новог сударача, као и обезбједити међународну подршку и финансирање.

Уз још 10 година за изградњу и инсталирање опреме, нова машина би могла да буде оперативна 2035, када LHC буде одлазио у пензију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана