ЦЕРН: Хадронски сударач иде на одмор

Агенције
ЦЕРН: Хадронски сударач иде на одмор

Највећи и најмоћнији атомски сударач на свијету, Велики хадронски колајдер Европске организације за нуклеарна истраживања (ЦЕРН), одлази у марту у двогодишњу хибернацију, саопштено је из овог центра на швајцарко-француској граници, јавиле су агенције.

Циљ ове мјере је постизање максималних нивоа енергије, како би се дошло до нових открића попут недавног открића Хигсовог бозона или "божје честице".

Портпарол ЦЕРН-а Џејмс Гилиз казао је да ће поновно активирање 10 милијарди долара вредног сударача, почетком 2015, омогућити посматрање "ретких појава" и рјешаванње нових мистерија.

Он је у изјави за AП навео да ће Велики хадронски колајдер бити оперативан још два месеца, а да ће потом бити затворен све до краја 2014. године како би инжењери могли да повећају његову снагу до максималног нивоа и тиме омогуће симулацију тренутака након Великог праска који се догодио пре око 14 милијарди година.

За то вријеме физичари ЦЕРН-а се неће одмарати.

Пред њима је обиман посао провјере података добијених прошлог јула након открића нове субатомске честице, тј. Хигсовог бозона, са којим се отварају нова поља разумијевања универзума.

Наредна два мјесеца протони ће наставити да се сударају у Великом хадронском колајдеру, који ће након тога бити подвргнут вишенедељним тестирањима прије него што буде затворен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана