Будућност припада “Биљним електранама”?

Aгенције
Будућност припада “Биљним електранама”?

Џорџија - Човјечанство би у будућности могло да користи “биљне електране” као замјену за садашње изворе енргије. Већина биљака користи енергију сунца путем такозване фотосинтезе, преносе агенције.

Истраживачи на Универзитету државе Џорџија кажу да би људи могли да користе тај огромни, обновљиви и јефтини “претварач” енергије.
Уз помоћ сунца биљке разлажу молекуле воде на атоме водоника и кисеоника, производећи шећер који сагоријевају у својим ћелијама.

Научници из Џорџије развили су технологију која “отима” електроне ослобођене у том процесу прије него што их биљка искористи.

Манипулишући структурама које хватају и складиште енергију сунца, истраживачи су преусмјерили природан ток електрона кроз убачене наноцјевчице од угљеника, спојене са електричним проводницима.

У лабораторијском експерименту малог обима добијена је количина струје сто пута већа него у ранијим сличним експериментима.

Такав приступ могао би једнога дана да нам омогући коришћење енергије сунца за добијање струје уз помоћ биљака.

Истраживачи кажу да је потребно још много труда да би се побољшала стабилност система и повећала количина добијене енергије прије него што би он могао да се користи у комерцијалне сврхе.

Научници предвиђају могућу примјену у усамљеним уређајима са сензорима, којима је потребно непрестано напајање слабом струјом да би радили.

Вјерује се да би “биљне електране” могле да изједначе или чак превазиђу ефикасност соларних ћелија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана