Буди се један од најопаснијих супервулкана на свету

Агенције
Буди се један од најопаснијих супервулкана на свету

Кампи Флегреи, супервулкан који се налази у близини Напуља, можда ће се ускоро активирати, први пут послије 500 година, страхују научници.

Истраживачи кажу да се активност вулкана помјера ка тачки у којој ће притисак унутар њега покренути избацивање магме и гасова десет пута снажније од просјечног. Међутим, разорни потенцијали тог вулкана су много већи од тога.


"Ако се загрију околне хидротермалне стијене, оне могу ослободити своју механичку отпорност, што би изазвало кретање ка критичној тачки", упозорава Ђовани Чиодини, вођа студије.

То би могло да покрене "опасну" ерупцију, која би угрозила три милиона људи који живе у околини и небројене културне споменике.

Кампи Флегреи од 2005. биљежи пораст акумулације магме испод његове површине. Италијанске власти издале су жуто упозорење 2012. што значи да супервулкан научници активно и континуирано прате.

Прије четири године,они су упозорили да би ерупција могла да убије милионе људи који живе у близини врха вулкана.

"Таква ерупција имала би катастрофалан утицај на цијелу планету и могла би да се пореди са ударом већег метеора", каже Ђузепе Де Натале, вођа пројекта праћења вулканске активности.

Кампи Флегреи депресија, која је створена након што је вулкан разнио сопствени врх, формирана је прије 39.000 година, послије највеће ерупције у Европи у посљедњих 200.000 година.

Оближњи Везув, чија је ерупција закопала бројна римска насеља, укључујући и Помпеју 79. године, такође се сматра активним.

Супервулкан је сваки вулкан који је способан да избаци материјал запремине веће од 1.000 кубних километара, што је хиљаду пута више од нормалних ерупција.

Студија италијанских научника објављена је у часопису "Nature Communication ".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана