Брзином од 1,93 милиона km/h напушта се Млијечни пут

Aгенције
Брзином од 1,93 милиона km/h напушта се Млијечни пут

Данас добијамо још један невјероватан податак – сазнали смо која је брзина потребна да се оствари да би се напустила наша галаксија.

Сваке недјеље добијамо невјероватне информације и предвиђања за наш сунчев систем и остале космичке атракције. Тим научника из "Лајбниц Института за астрофизику" у њемачком Потсдаму израчунао је да је брзина напуштања наше галаксије, Млијечног пута, невјероватних 1,93 милиона km/h (1,3 милиона mil/h). До овог броја дошли су коришћењем RAVE експеримента (Radial Velocity Experiment) и анализом "брзог" кретања 90 звијезда и накнадним коришћењем комплексних теоријских модела.

Њихов резултат значи да свемирски брод мора да се креће брзином од 537 km/s да би успео да "извуче" из гравитације наше галаксије. Примjера ради, да би ракета "надјачала" Земљину гравитацију, она мора да се креће брзином од 11,2 km/s.

Тренутно се ово не чини као нешто што је могуће остварити у блиској будућности, али астроном Џос Бланд-Хоторн има идјеу и објашњава је за New Scientist: "Можда је ово луда идеја, али ако би на располагању имали доста материје и анти-материје, то би могло да погура свемирске бродове ван наше галаксије."

Ни ово се не чини као нешто што је реално, зар не? Можда је лакше срачунати брзину звука усамљености?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана