Британски физичар: Путовање кроз вријеме јесте могуће, али само у будућност

DiscoveryNews
Британски физичар: Путовање кроз вријеме јесте могуће, али само у будућност

Можда ћемо једнога дана заиста моћи да резервишемо карту за будућност, али то ће бити карта у једном правцу. Путовање кроз вријеме јесте могуће, али само у једном правцу, рекао је стручњак за физику елементарних честица Брајан Кокс на презентацији одржаној на Британском фестивалу науке.

- Кључно питање гласи: Да ли можемо да направимо времеплов? Одговор је да, можете да одете у будућност - рекао је професор Универзитета у Манчестеру слушаоцима на предавања одржаном у уторак које је трајало један сат.

- Имате готово потпуну слободу кретања у будућност - додао је он.

Кокс је детаље описао како је путовање у будућност могуће у складу са Општом теоријом релативитета” Алберта Ајнштајна. Путовање стотине, па чак и хиљаде година у будућност, могло би да се оствари под условом да се крећемо невјероватно великом брзином, приближном брзини свјетлости.
 

“Дискавери њуз” је поистоветио ову теорију са такозваним “Парадоксом близанаца”:

Замислите близанце од којих је један на Земљи (Близанац А), а други (Близанац Б) на свемирском броду и лети веома великом релативистичком брзином. У поређењу са временским оквиром Близанца А, временски оквир Близанца Б биће успорен. Уколико вријеме спорије протиче за Близанца Б, онда ће се он/она вратити на Земљу гдје је прошло много више времена, па је Близанац А знатно више остарио од Близанца Б. Механизам који стоји иза тога је “растезање времена”, а његов ефекат је утолико израженији уколико се више приближавате брзини свјетлости.

- Повратак из будућности или путовање до било које друге тачке у прошлости много је мање вјероватно - сматра Кокс. 

Успостављајући везу између своје теорије и популарне британске научно-фантастичне серије “Доктор Ху”, Кокс је објаснио да би љекар који путује кроз вријеме морао да нађе црвоточину да би се вратио у прошлост.  

Постојање теоретског моста, или пречице кроз простор-вријеме, које предвиђа Општа теорија релативитета Алберта Ајнштајна, никада није доказано.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана