Британска студија: На Антарктику смањено око 40 одсто ледених полица од 1997.

Танјуг
Foto: sciencenews.org

ЛОНДОН - Више од 40 одсто ледених полица на Антарктику се смањило од 1997. године због климатских промена, а готово половина не показује знакове опоравка, показала је најновија студија британских научника.

 

Научници са Универзитета у Лидсу израчунали су да је на западу Антарктика изгубљено 67 билиона тона леда, док је на истоку додато 59 билиона тона између 1997. и 2021. године, што је резултирало нето губитком од 7,5 билиона тона, објавио је "Гардијан".

Научници су навели да је топла вода на западној страни Антарктика отапала лед, док су на истоку ледене полице или остале исте или су увећане због тога што је вода тамо хладнија. 

Полице леда се налазе на крају глечера и успоравају проток у море. 

Када се смање, глечери испуштају веће количине слатке воде у море што може пореметити струје Јужног океана.

Научници су мјерили из године у годину промјене на леду помоћу сателита, а  прегледали су више од 100.000 фотографија снимљених из свемира да би анализирали стање ледених полица и објавили своје налазе у часопису  Scientific Advances.

Процењених 67 билиона тона слатке воде испуштене у океан током периода од 25 година утиче на океанске струје које преносе топлоту и хранљиве материје широм свијета.   

Научници вјерују да је губитак леда резултат климатских промјена јер ледене полице не показују током времена знакове опорављања.

Студија француских научника од прошлог мјесеца показала је да ће се Антарктик вјероватно загријавати готово двоструко брже од остатка свијета и брже него што је предвиђено на основу климатских промјена.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана