Божић тек данас стигао на МСС

Aгенције
Божић тек данас стигао на МСС

Летелица "Сигнус" стигла је данас до Међународне свемирске станице с неопходном опремом али и божићним поклонима за шест астронаута, пошто је лансирана прије три дана у организацији приватне компаније.

Америчка свемирска агенција NASA почела је да користи услуге приватних компанија за одржавање и снабдијевање свемирске лабораторије у орбити пошто су повучени спејс шатлови, а за четири године би и "приватници" могли да одвозе и астронауте.

Двије летјелице су се спојиле на 418 километатра изнад Индијског океана при брзини од око 28.000 километара на час.

Компанија Орбитај сајенс требало је да достави испоруку прошлог мјесеца, знатно прије Божића, али је лет одложен пошто је прво у децембру дошло до квара на Међународној свемирској станици. Послије је поново морало да се чека због изузетне хладноће на мјесту лансирања да би се на крају умјешала и соларна олуја.

Астронаути би до сутра требало да сачекају да отворе улаз у "Сигнус", али с обзиром на спаковане божићне поклоне, нема гаранције да ће се придржавати тога. NASA је за празник частила воћем два Американца, три Руса и једног Јапанца, а и Орбитал сајенс је припремио изненађења за њих.

Ово је друга испорука у организацији Орбитал сајенса. Први пробни лет је изведен у септембру, а ово је први лет према уговору с NASA вриједном 1,9 милијарди долара.

Поред уговора с том компанијом из Вирџиније, NASA плаћа и калифорнијској компанији Спејсикс за доставу на Међународну свемирску станицу. Слиједећег мјесеца калифорнијско предузеће ће доставити своју четврту испоруку. Доставе астронаутима на станици периодично организују и Русија, Јапан и Европска унија.

Засад једино Русијна одвози астронауте до станице, све док Спејсикс или нека друга америчка компанија не буде могла да превози људе. NASA процијењује да би то могло да се деси 2017. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана