Боинг претвара дуван у гориво

Агенције
Боинг претвара дуван у гориво

Њујорк - Амерички произвођач авиона Боинг саопштио је данас да са компанијом Саут Африкан ервејз и холандском фирмом за прозиводњу биогорива СкајНРГ ради на претварању зрна дувана у гориво за авионе.

Холандска компанија у Јужноафричкој Републици (ЈАР) ради на производњи хибридне сорте дувана без никотина под називом Соларис, а очекује се да би производња биогорива могла почети у року од неколико година, наводе три компаније, а преноси Франс прес.

"У почетку, уље из сјемена дувана биће претварано у гориво за авионе, а у наредним годинама очекујемо да ћемо биогориво производити и од осталих дијелова биљке", навеле су фирме.

Биогориво које се користи у авио-индустрији, произведено из обновљивих извора као што су биљке, може да смањи емисију штетних гасова за 50 до 80 одсто. Авио-компаније су од 2011, када је дозвољена употреба биогорива у авионима, обавиле више од 1.500 летова користећи ту врсту горива.

Раније ове године Боинг је саопштио да са партнерима с Блиског истока ради на производњи биогорива из пустињских биљака наводњаваних морском водом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана