Боинг, Локид и NASA заједно праве наследника “конкорда”

Агенције
Боинг, Локид и NASA заједно праве наследника “конкорда”

Компаније Боинг, Локид Мартин и Галфстрим ће, уз подршку америчке свемирске агенције NASA, конструисати нови суперсонични путнички млазни авион, насљедника чувеног “конкорда”.

Све три компаније вјерују да су на прагу смањења буке од соничног праска, до звука који је инжењер “Галфстрима” прошле недјеље описао као звук “сличан хуку или пљеску”. Због велике буке коју је производио, “конкорд” није успио да освоји тржиште комерцијалних летова, а посљедњи пут је летио у новембру 2003. године.

Лакши, композитни материјал, побољшани мотори и мањи трап могли би да утичу да нови млазњаци достигну двоструко већу брзину од “конкорда”, чија је максимална брзина износила 2.220 километара на сат. Путници нових млазних авиона летиће брзином од око 4.000 км/х, због чега ће од Лондона до Сиднеја моћи да стигну за свега четири сата.

Тренутно најбржи субсонични пословни авион, Г650 компаније “Галфстрим”, може да прелети око 11.000 километара брзином од 1.000 km/h, а максимална брзина му је свега 1.132 km/h.

Његов насљедник, који за сада носи шифру X-54, “показаће да може да се направи летjелица која производи низак ниво буке”, пише у часопису “Ејвијејшн вик & спејс текнолоџи”. Заједно са осталим прототипима суперсоничних авиона, ова летjелица ће бити представљена на аеромитингу у Фарнбороу, у Великој Британији.

Авиони ће имати 12 сjедишта и требало би да коштају око 80 милиона долара. Рекламираће се на европском и блискоисточном тржишту под слоганом “до САД и натраг за један радни дан”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана