Бог није створио универзум, већ физика?

Агенције
Бог није створио универзум, већ физика?

Није нам потребан Бог како би попунили празнине у вези са Великим праском – тврде астрофизичари.

„Иако је ова тврдња по њиховм мишљењу тачна, то не значи да Бог постоји, већ да се универзум може објаснити без уплитања божанског бића које је створило нешто ни из чега", тврди Алекс Флипенко са Универзитета у Калифорнији.

Овај астрофизичар био је један од учесника дебате назване „Да ли је Велики прасак захтјевао божанску интервенцију".

Конференција привлачи бројне научнике, писце научне фантастике и бројне знатижељнике који дискутују о будућности човјечанства, путовању у свемир и бројним другим етичким и филозофским питањима.

„Велики прасак могао је да се деси и само као резултат постојања закона физике. Са законима физике можете створити универзуме", изјавио је на конференцији Флипенко.

Истраживачи тврде да насумичне флуктуације могу створити материју и енергију ни из чега – а универзуми могу бити један од тих производа.

„Квантне механичке флуктуације могу створити космос. Уколико би у овој соби само изврнули вријеме и простор на прави начин, били бисмо у стању да створимо потпуно нови универзум. Још не знамо да ли би били у стању да уђемо у тај универзум али сасвим сигурно бисмо могли да га створимо", изјавио је још један од учесника семинара, астроном Сет Шостак.

На самом крају панела, учесници су закључили да идеја није била да се нападне теоретско постојање Бога, већ само да се покаже да је универзум могао бити створен и без његове помоћи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана