Близнакиње се родиле држећи се за руке

Агенције
Близнакиње се родиле држећи се за руке

Сара Тистлетвејт из Орвила (Охајо, САД), донијела је 9. маја на свијет двије близнакиње, Џени и Џилијан. Међутим, оно што њихову причу чини посебном, толико посебном да се дешава једном у 10.000 трудноћа, јесте чињеница да су у питању моноамнионске близнакиње.

Наиме, Џени и Џилијан су током трудноће дјелиле исту постељицу унутар мајчине материце. Такви случајеви ријетко се виђају, а ситуација је за бебе нарочито опасна јер постоје бројне компликације које могу да угрозе њихов живот.

Због тога је током трудноће мајка Сара морала да буде на оку љекара све вријеме, а апарати су развој њених беба пратили и до двадесет часова сваког дана.

"Љекар нам је рекао: ‘Има их двије’, а мој муж му је одговорио: ‘Чега двије’", присјећа се ова мајка дана када је послије једног прегледа добила срећне вијести. "Љекар нам је одговорио: ‘Имате двије бебе’, након чега је у соби завладала тишина. Били смо у шоку неко вријеме, а онда смо сви редом почели да се смијемо. Било је то велико изненађење за све нас!"

Зато њеној срећи није било краја када су бебе успјешно дошле на свијет. Оно што је разњежило не само мајку већ и цио љекарски тим који је пратио трудноћу, јесте то што су бебе на свијет дошле чврсто се држећи за руке, не раздвајајући се све док их љекари нису одвојили како би их збринули.

"То је заиста право чудо", изјавила је срећна мајка каналу WEWS-TV из Кливленда. Она је у Медицински центар Акрон примљена 14. марта када је њен љекар утврдио да је носи моноамнионске близнакиње.

"Када бебе дијеле постељицу, постоје многи ризици које треба посматрати. Њихове пупчане врпце могу бити незгодно испреплетане, а ту је и ризик да се врпца једне бебе обмота око врата друге", наводи љекарски тим који је цијо случај представио на болничком блогу.

Због проблематичне ситуације Сара Тистлетвејт је морала да се породи прије истека деветомјесечног рока, а изабрала је да се породи царским резом, јер је та опција била безбједнија за бебе.

Упркос припремљености љекара на компликације, порођај је протекао у најбољем реду, а прерано рођене бебе, тешке по мање од два килограма, смјештене су у инкубаторе гдје ће провести наредне двије то четири седмице.

Још невјероватније је то што случај Саре и њених близнакиња није једини који ових дана радује болницу Акрон. Иако веома риједак, поменута болница биљежи још један случај моноамнионске близанаца. До краја маја требало би да се породи и Аманда Арнолд, која такође очекује моноамнионске близанце.

"Већ тридесет пет година пратим високо ризичне трудноће, и видио сам свега десетак оваквих случајева", тврди др Џастин Левин. "Невјероватно је да сада имамо два таква случаја у исто вријеме."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана