Бјеланчевином против HIV-a

Агенције
Бјеланчевином против HIV-a

Канбера - Научници са Института за медицинска истраживања у Квинсленду у Аустралији тврде да су дошли до великог открића које би могло бити почетак лијечења HIV-a јер су генском терапијом успјели да промијене једну бјеланчевину у HIV, тако да она више не поспјешује ширење вируса, већ га уништава, преносе агенције.

Доктор Дејвид Харич из овог института тврди да су бјеланчевину, којој су дали име “нулбејсик” претворили у оружје против вируса.

- Не говоримо о нечему што би спријечило заразу, али би помогло у лијечењу заражених људи, спасићемо милионе. Болесник би и даље био заражен HIV-om, јер та нова метода није потпуни лијек за вирус, али би кориштењем овог начина лијечења вирус био у мировању и не би се развио AIDS - образложио је Харич, те нагласио да би обољели оваквим начином лијечења могао сачувати здрав имунолошки систем.

Он је истакао да још никада није видио ништа слично.

- Модификовани протеин сваки пут дјелује, а ако се истраживања наставе, при чему треба бити свјестан присутности многих ограничавајућих фактора, то би могло довести до развоја лијека против AIDS-a - изјавио је Харич.

Харич је најавио да би ове године требало да почну тестирања на животињама, а на људима тек за пет година.

Према посљедњим подацима УН, у 2011. години широм свијета број заражених HIV-om попео на 34 милиона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана