Биолошки инжењери пронашли рјешење против маларије?

ГС
Foto: sml.snl.no

Блокирање кључног ензима могло би да убије паразите који су развили отпорност на постојеће лијекове.

Сваке године више од 200 милиона људи зарази се маларијом, а скоро 500.000 умре од те болести. Постојећи лијекови могу да лијече инфекцију, али паразит који изазива болест развио је отпор према многима од њих.

Да би помогли у превазилажењу тог отпора, научници сада траже лијекове који погађају нове молекуларне мете унутар паразита Plasmodium falciparum који изазива маларију.

Међународни тим који укључује истраживаче МИТ-а идентификовао је потенцијалну нову мету: аcetil-CoA синтетазу, ензим неопходан за опстанак паразита. Открили су да два обећавајућа једињења која су идентификована на великом лијеку из 2018. године блокирају овај ензим, преноси Б92.

Налази сугеришу да би ова једињења или слични молекули који погађају исту мету, на крају могли да се развију као ефикасни љекови против маларије, кажу истраживачи.

"Ова једињења пружају могућу полазну тачку за оптимизацију и разумијевање да се мета може лијечити, потенцијално другим молекулима са пожељним фармаколошким својствима“, каже Јакуин Нилс, професор биолошког инжењеринга на МИТ -у, директор Центра за здравље животне средине МИТ -а Наука и виши аутор студије.

Нова студија је настала из "Мalaria Accelerator-а" (МalDА), међународног конзорцијума стручњака за заразне болести са универзитета и фармацеутских компанија који траже нове лијекове за маларију, финансираних од Фондације Била и Мелинде Гејтс.

"Група жели да смисли нове антималаријске циљеве који су добри кандидати за развој лијекова", каже Нилс. "Имали смо неке заиста ефикасне лијекове против маларије, али на крају резистенција постаје проблем, па је велики изазов пронаћи сљедећи ефикасан лијек, а да се одмах не суочимо са проблемима унакрсне резистенције."

У новој студији, тим је покушао да открије мете два једињења која су се појавила на њиховом екрану 2018.

"Разумијевање механизма таквих кандидата за лијекове може помоћи истраживачима током оптимизације и открити потенцијалне недостатке на почетку процеса", каже Нилс.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана