Безос предлаже оснивање колонија у свемиру

Срна
Foto: Агенције

БИЈЕЉИНА- Власник "Амазона", амерички мултимилијардер Џеф Безос сматра да је за човјечанство најбоља солуција да створи огромне колоније у свемиру.

Он оцјењује Да технолошки напредак изискује све већу потрошњу енергије и да ће за пар вијекова потрошња премашити све расположиве изворе на планети.

Безосова идеја је заснована на идејама физичара Џерарда О`Нила са Универзитета Принстон, који се прославио још седамдесетих година 20. вијека својим концептима живота у свемиру.

О`Нил је био забринут због пренасељености Земље, па је предлагао стварање свемирских колонија у виду сфера или цилиндара ширине један и по километар, који би требало да ротирају око своје осе како би имали вјештачку гравитацију.

Безосов свемирски план разликује се од визије Илона Маска оснивача "Спејс X", који је увјерен да су људима потребне велике насеобине на Марсу и Мјесецу у случају да Земљу уништи астероид или каква друга катаклизма.

Ипак, многи писци научне фантастике нису одушевљени Масковом идејом - преносе научни опортали.

Они вјерују да би се те колоније претвориле у гета у власништву супербогаташа а да ће њихове мега-компаније почети да управљају свим сферама живота, контролишући снабдијевање водом и ваздухом.

Трећи мултимилијардер Бил Гејтс наде полаже у вјештачку интелигенцију.

Он прогнозира све већу улогу вјештачке интелигенције, јер ће се нова открића дешавати све брже и брже.

Гејтс вјерује да ће ускоро сваки ученик имати "ментора заснованог на вјештачкој интелигенцији", који ће се прилагођавати његовој личности.

Убрзо ће свако имати робота-асистента који ће бити у стању да свом власнику скува омиљену кафу или послужи пиће.

И Сем Алтман, извршни директор стартапа "Опен АИ" сагласан је са Гејтсом.

Он сматра да је таква вјештачка суперинтелигенција, која ће надмашити људску интелигенцију, могућа у наредним годинама.

Ипак, Алтман наводи да системи вјештачке интелигенције троше струју као цијеле државе и да нема довољно моћних видео-картица на којима би се могли израчунавати подаци. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана