Без USB-C порта за Ајфон 14 серију - познат и разлог

Б92
Foto: илустрација

Први извјештаји о предстојећој Ајфон 14 серији су се појавили још у новембру прошле године, тј. одмах након представљања Ајфон 13 серије. Информације су углавном указивале на то да ће Ајфон 14 Про и Про Макс имати USB Type C прикључак умјесто сад већ застарелог Lightning porta.

Ове информације су дјеловале још више могуће након што је објављено да ће Европска Унија присиљавати произвођаче (Епл) да се пребаце на УСБ-Ц, али изгледа да Епл још не одустаје због једног веома битног разлога.

Према iDropNewsu, Епл би могао ипак задржати застарјели Lightning porta. за своју читаву овогодишњу Ајфон 14 серију. У извјештају се наводи да је разлог за овај потез једноставно профит.

У почетку се сматрало да Епл планира да пређе на нови дизајн без икаквих физичких отвора, али изгледа да то још неће бити тако. И даље се наставља с истом политиком - у кутији добијете кабл, а пуњач купујете одвојено.

Ако се питате зашто су Епл пуњачи и каблови толико скупи и зашто не би и Епл УСБ-Ц прикључци могли имати исту цијену, разлог је тај што компанија може наплати накнаду било ком трећем произвођачу, који жели да продаје било који кабл који има Лајтинг прикључак, док би УСБ-Ц могао да производи свако.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана