Без иновативне технологије нема напретка

Танјуг
Без иновативне технологије нема напретка

Београд - Привредници, професори Универзитета у Београду (УБ) и научни радници, учесници данашње Прве донаторске конференције Центра за трансфер технологије, закључили су да без иновативне технологије нема индустријског, привредног и друштвеног напретка у цјелости.

Донаторска конференција треба да омогући формирање фонда, кроз који ће Универзитет, како је речено на скупу, настојати да обезбиједи да добре идеје буду развијене до фазе када се могу пренијети на привреду.

Отварајући конференцију, државни секретар у Министарству просвјете и науке Радивоје Митровић је указао да наука брже мора нудити нова рјешења у свим областима.

“Морамо много брже да мењамо наставне планове и програме, много више да радимо, да имамо више инкубатора и иновационих центара”, рекао је Митровић, сматрајући да иновације не треба да сводимо само на техничке науке, већ и у друштвено хуманистичким наукама, гдје су, како каже, потребније.

Ректор УБ Бранко Ковачевић указао је да у Србији нема тржишта рада ни правог партнерства државног и приватног сектора.

“Нажалост, млади и даље не виде своју шансу у Србији”, рекао је Ковачевић и позвао да се учини све како би се истраживања наших научника комерцијализовала.

На скупу је указано да се у Србији издваја 0,9 одсто бруто друштвеног производа за високо образовање и 0,3 процента за научна истраживања, за разлику од развијених земаља ЕУ у којима се издваја чак до четири одсто.

Један од првих привредника који је подржао рад Центра за трансфер технологије београдског Унивезитета је предсједник “ИТМ Гроуп” Топлица Спасојевић, који је на скупу нагласио да би више требало промовисати науку и технологију.

Сматрајући да је привреда “на кољенима”, Спасојевић је навео да Универзитет и привреда треба да “лобирају” за битно другачији статус иновација и трансфера технологије.

“Формирање нове владе је прилика да створимо нови систем вредности”, рекао је он и навео да је свјетска економска криза показала да земље које имају индустрију и високе технологије могу много лакше да амортизују проблеме.

Скупу су присуствовали директор ИСИС Института Центра за трансфер технологије са Универзитета у Оксфорду Крис Муди, предсједник Управног одбора Електропривреде Србије Аца Марковић и други.

За двије године рада Центра, чије су оснивање помогли Завод за интелектуалну својину, Европски завод за патенте и Универзитет у Оксфорду, један од значајнијих пројеката носи назив ''''Од идеје до лиценце'''', у оквиру кога су разматрани најбоље рангирани пројекти, које је предложило Министарство просвјете и науке.

''Имали смо у старту 12 пројеката које смо издвојили на основу њихове подобности за комерцијализацију. Поред две постојеће, у припреми су четири нове патентне пријаве, након чега се траже инвеститори за даљу материјализацију пројеката, односно, патената. У току је оснивање пет спин-оут компанија, које ће конкурисати за грант Фонда за иновациону делатност'', рекао је директор Центра Недељко Милосављевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана