Београђанин у ужем избору за пут на Марс VIDEO

Новости.нет
Београђанин у ужем избору за пут на Марс VIDEO

Од одласка на Марс одустаћу само ако се будем заљубио, па одлучим да због "ње" напустим свој сан - каже за "Новости" Београђанин Срђан Марковић (25), српски кандидат за одлазак на Црвену планету у једном смјеру - 2024. године.

Међу 200.000 пријављених кандидата из 160 земаља, овај апсолвент археологије и заљубљеник у науку, ушао је у ужи избор са још 1.057 кандидата! Увелико се припрема, шаље документацију, здравствене извјештаје и чека слиједећи интервју у априлу.

Ријеч је о пројекту холандске непрофитне организације "Mars one ", која за десет година планира да реализује идеју која још звучи као научна фантастика - да бесповратно пошаље прву људску експедицију на Марс. До 2015. године проћи ће још низ селекција, када ће започети обука групе од 24 до 40 људи за живот ван Земље, без опције да се икада врате.

Срђан, који је у свом окружењу већ добио нов надимак "Марсовац", каже да би се овим путовањем остварио његов дјечачки сан.

- Одувек сам желео да истражујем свемирска пространства, маштао да се отиснем у непознато и када сам пре две године пронашао ову причу на интернету, одмах сам конкурисао - прича Срђан. - Веома сам заинтересован за астрономију, посебно за Марс, али и за науку уопште. Од друге године средње школе био сам полазник семинара за археологију у Петници.

Послије одговора на психолошки упитник, који је тестирао углавном снагу његове воље, мотивационог писма у ком је подробно објаснио зашто је баш он створен за ову експедицију, већ у децембру прошле године обавјештен је да је ушао у ужи избор.

- Имам јаку вољу и мислим да сам веома стабилан и иделан за овакав подухват - сматра Срђан. - У почетку су ме родитељи одговарали, млађа сестра говорила да сам луд, пријатељи убеђивали да се манем тога. Сада ме сви подржавају, али се ипак негде надају да од тога неће бити ништа, или да ћу се и сам предомислити.

А да ли ће се предомислити, то ни сам не зна. За сада није наишла "права" која ће му понудити бољи разлог да остане.

- Све је ово велики изазов за мене и они који буду изабрани, мораће да прођу озбиљне обуке и симулације - објашњава Срђан. - Неопходна ће бити обука из прве помоћи и медицине, али и одржавања станишта. У првом маху на Марс ће отпутовати четворо. Свако ће имати своје станиште од око 50 квадрата. Бавиће се истраживачким радом, слањем извештаја, одржавањем станишта и припремањем за нове експедиције.

Пут до Марса траје шест мјесеци, а затим након безгравитационог простора, стиже се на Црвену планету гдје је јачина гравитације трећина оне на Земљи. Марсовци ће дакле бити лакши, али неће и лебдјети. Али ће из "кућа" излазити искључиво под маскама и са заштитним одијелима. Наш саговорник, каже, спреман је на све то, и једва чека у нади да ће бити одабран.

Колико ја знам, још су четири жене из Србије прошло прву селекцију - каже Срђан. - Последње што смо имали обавезу да урадимо су здравствене претраге. Услов је да кандидат буде потпуно здрав. Поента је, међутим, на психичкој стабилности и јакој вољи, а све што буде потребно лако ће се научити. Прича је да се иде бесповратно на Марс, али ја дубоко верујем да ће бити омогућен и повратак, јер наука сваког дана вртоглаво напредује.

Холандска компанија "Mars One " новац за слање људске посаде на Марс намерава да обезбjеди продајом права на приказивање припрема и путовања до Црвене планете, а онда и живота прво четворо људи тамо. Процијењује се да би пројекат могао да кошта шест милијарди долара. План је да прва мисија са материјалом крене у јануару 2016. и слети на Црвену планету девет мјесеци касније, док би 2018. једно роботско свемирско тијело почело изградњу људског насеља. Тада би почело и емитовање видео-сигнала са Марса на Земљу.

Извор: Новости.рс

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана