"Бену" - проблем за крај 22. вијека

Срна
"Бену" - проблем за крај 22. вијека

ПАСАДЕНА- Астрономи Насе дали су нову процјену путање великог астероида "Бену" - израчунали су да је мало повећана вјероватноћа његовог удара у Земљу, али да је и даље изузетно мала.

Промјер "Бенуа" износи око 500 метара, а ако би заиста дошло до удара у Земљу, научници не очекују посљедице попут оних које је направио астероид одговоран за изумирање диносауруса прије 66 милиона година.

Астрономи су овај астероид открили 1999. године и од тада пажљиво прате његову путању и процјењују евентуалну опасност коју представља за нашу планету.

Ријеч је о једном од два најопаснија астероида /други је назван 1950 ДА/ у соларном систему за који НАСА вјерује да би у даљој будућности могли да ударе у Земљу.

У односу на претходне пројекције, вјероватноћа да ће "Бену" ударити у Земљу до 2300. године сада износи 0,057 одсто, а научници су као датум на који је опасност од удара највећа издвојили 24. септембар 2182. године,

У тој далекој будућности астероид би се прво требао приближити Земљи 2135. године на само 120 хиљада километара, али би гравитација наше планете требала промијенити његову путању око Сунца и утицати на путању током његовог повратка.

До нових израчуна Насини научници дошли су на основу података које су добили од свемирске сонде "Озирис-Рекс" која је неко вријеме провела уз тај астероид те је чак узела и узорке са његове површине.

Сонда је сада на путу према Земљи и узорке би требало да достави за двије године.

Осим тих података, за нову процјену путање "Бенуа" научницу су узели у обзир и факторе који би током наредних десетљећа могли утицати на промјену његовог кретања, попут ефекта сунчевог свјетла те утицаја гравитације, око 300 других астероида те интерпланетарну прашину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана