Бедингтон: Свијет чекају деценије климатског хаоса

Агенције
Бедингтон: Свијет чекају деценије климатског хаоса

Свијету предстоје деценије турбулентних временских прилика, чак и ако се предузме драстична акција за хватање су коштац с климатским промјенама, саопштио је пофесор Сер Џон Бедингтон, главни научни саветник британске владе, у свом посљедњем драматичном упозорењу у оквиру припрема за подношење оставке.

Према ријечима професора Бедингтона, временска инерција система климе значи да ће гасови стаклене баште који су се у атмосфери нагомилали данас, временске прилике са којима се суочавамо одређивати и у наредних 25 година.

Климатске промјене о којима је ријеч већ се испољавају, у виду огромних и наглих промјена времена. Према професоровим речима, то јасно илуструје и стање у Британији, која је током прошле године доживјела и сушу и екстремне количине падавина.

Реномирани научник тврди да неуспјех међународне заједнице да утврди циљне вриједности за ограничавање емисије CO2 значи да се проблеми гомилају за будућност.

  - Можда кроз неколико година и постигну споразум, и можда почну да смањују емисију гасова стаклене баште. Али њихова концентрација и даље расте, а ако буде почела да се смањује, још 25 година од тог тренутка време и клима неће бити бољи.

Сер Џон Бедингтон тврди да ће свijет са повећањем броја становника имати огромних проблема са храном, водом и обезбjеђивањем енергије, а да ће сви ти проблеми бити још већи због климатских промена.  

Најхладнији март у посљедњих 50 година 

Он признаје да је у анализи климатских промјена било извјесних "непрецизности" али и наглашава да постоје јасни докази да се све одвија на начин на који модел климе то наговјештава.

- Арктик се, рецимо, загријава много брже од других дијелова свијета, баш као што су научници који се баве климом предвидјели - констатује Бедингтон.

Бедингтон своје примједбе износи у тренутку док се Британија суочава са најхладнијим мартом у протеклих 50 година, при чему су многе куће у земљи завиајане и без струје, а путеви непроходни.

Његово мјесто на положају главног научног савјетника владе Велике Бритнаије од 1. априла ће заузети Сер Марк Велпорт, досадашњи директор "Велкам Труста", приватно финасиране научно-истраживачке организације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана