Базу на Мјесецу ће бити теже саградити него што смо мислили

index.hr
Базу на Мјесецу ће бити теже саградити него што смо мислили

Стална база на Мјесецу представља сан многих научника јер би могла да буде одскочна даска за нова истраживања свемира и мисије према Марсу. али ново пребројавање кратера на Мјесецу показује да је то пуно насилније мјесто него што смо мислили.

Детаљном анализом површине Мјесеца, научници су открили да постоји око 30 одсто више нових кратера него што су предвиђали ранији модели, а осим тога, откривено је више од 47.000 ситних промјена на површини које се називају мрљама. Оне су највјероватније проузроковане ситним ударима, а има их више око мјеста удара већих метеорита, што указује на то да су вјероватно проузроковане материјалом који је избацио први удар.


Стручњаци су израчунали и да би 99 одсто површине Месеца тим ситним ударима након 81.000 година било измијењено, што је 100 пута брже него што се раније претпостављало јер су модели у обзир узимали у обзир само примарне ударе, а игнорисали посљедице промена на површини настале секундарним ударима.

Како наводи НАСА, та промјена горњег слоја површине Мјесеца (неколико центиметара) биће изузетно важна код будућег дизајна база на Мјесецу. Материјали од којих ће се градити мораће да издрже ударе ситних честица које лете брзином од 500 метара у секунди или 1800 km/h.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана