Бањалучанин учествовао у развоју робота достављача пакета

ГС
Foto: Принтскрин

Будућност испоруке ће бити роботе са вјештачком интелигенцијом.

Невјероватне сцене у видеу приказују нову технологију - робота који стоји на двије ноге и сам себи позива лифт. Способности " ANImal " робота приказане су као кључни дио конференције о вештачкој интелигенцији технолошког гиганта NVIDIA ове недјеље.

Извршни директор компаније Nvidia Jensen Huang  приказао је најновија откриćа у AI -у, науци о подацима, рачунарству високих перформанси и аутономним машинама, те роботом на ногама у стварном и дигиталном свијету. Он је сугерисао да ćе роботи научити да ходају и познају своје окружење у омниверзуму; физички тачна виртуелна реплика окружења из стварног свијета.

"Обучени АI мозак се затим преузима у физичког робота. А пошто је омниверзум физички тачан, робот, након што се оријентише, треба да усвоји вjештине свог дигиталног близанца."

Др Марко Бјелонић један од инжињера на развоју "АNI-mal" у компанији истраживачког универзитета ЕТH у Цириху, објашњава:

"Способност да се стоји на две ноге, као што је приказано овдjе, револуционише начин на који категоришемо роботе са више ногу. Овај хуманоидни четвороножни трансформерс чини га супериорнијим у односу на друге четвороножне машине, омогућавајући веће видно поље, али и омогућавајући му да изводи практичне вештине као што је позивање лифта, а у будућности и хватање пакета и отварање врата."

Бјелонић, иначе рођени Бањалучанин, каријеру гради у Швајцарској а за свог робота још каже:

"Са ногама и точковима, наш робот надмашује најсавременије платформе за доставу, као и лагане дронове за испоруку" преноси Телеграф.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана