Аустралијски научници открили тајну хидрирања пива

Агенције
Аустралијски научници открили тајну хидрирања пива

Сиднеј - Аустралијски научници су открили да могу да повећају хидрирајућа својства пива, а да при том не наруше његов укус, преносе агенције.

Они вјерују да су додавањем електролита свијетлом пиву чак пронашли начин да спријече јутарњи мамурлук.

У врелим љетњим данима често се расхлађујемо хладним пивом, али је невоља у томе што оно заправо доприноси дехидратацији и доводи до стања опијености, ризичног понашања и, најзад, мамурлука.

Сарадници Здравственог институа Универзитета “Грифит” открили су да послије додавања електролита, уобичајеног састојка пића за спортисте, и смањења садржаја алкохола пиво освјежава у већој мјери него икада до сада.

У оквиру студије, измијенили су ниво електролита у два комерцијална пива - једно уобичајене јачине, док је друго било блаже, свијетло пиво.

Затим су та два пива послужили добровољцима, који су прије теста интензивно вјежбали, да би изгубили што више течности.

Показало се да је свијетло пиво комбиновано са електролитима било за трећину дјелотворније у рехидратацији него обично пиво, а љубитеље овог пића највише ће обрадовати чињеница да се укус модификованог пива ни најмање није промијенио.

- Од четири различите врсте пива које су испитаници пробали, наше свијетло пиво са додатим електролитима било је најефикасније у рехидратацији организма испитаника - објаснио је професор Бен Дисбероу.

Иако стручњаци не препоручују конзумирање пива послије интензивног вјежбања, професор Дисбро ипак сматра да је боље да објасни људима како да сведу дехидратацију на минимум, умјесто да им каже да се одрекну пива.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана