„Атлантико": Руски арсенал је на рубу научне фантастике

Срна
Foto: Илустрација

ПАРИЗ - Француски информативни портал „Атлантико" наводи да је руски војни арсенал достигао ниво научне фантастике.

Руски арсенал је на далеко вишем технолошком нивоу него што већина људи мисли, пише у тексту.

Портал оцјењује да се „лијена европска јавност сањиво мешкољи у удобним представама о зарђалим руским тенковима и нуклеарним ракетама у оронулим хангарима".

Стручњаци, међутим, већ десетак година виде потпуно другачију слику, од Црног мора до Сирије и од Украјине до Карабаха.

У публикацији се наводе примјери маневара које су у ЕУ изводиле земље Балтика и Пољске, гдје су фингиране руске трупе учествовале у хипотетичким конфликтима и побјеђивале противника у првих неколико дана ратних дјеловања.

„Стручњаци објашњавају те поразе високотехнолошким арсеналом на рубу научне фантастике, створеним у Русији током посљедње деценије", тврди се у чланку.

„Атлантико" наводи неколико примјера када је руско оружје, за које се сматрало да је застарјело, стицало предност у односу на савремене западне моделе.

Конкретно, помиње се инцидент у Црном мору, у априлу 2014. године, када је руски бомбардер „Су-24" пролетио изнад америчког разарача „Доналд Кук", након чега је овај „ослијепио и оглушио".

„Брод би био уништен првом ракетом да је Су-24 испалио, али авион је само маневрисао као да креће у напад", тврди се у тексту.

У августу 2018. године портал „Драјв" био је фасциниран руски роботом „Игорјок" и активним егзоскелетом са електромоторима и акумулаторима представљеним на форуму „Армија 2018".

Портал је тада оцијенио да ти руски војни производи одскачу од свега сличног, односно да „немају никакве везе са стварним оружјем које се може појавити у најскорије вријеме, подсјећа „Руска ријеч".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана