Астрономи забиљежили невјероватан призор: Усликали црну рупу која избацује сноп енергије

GS
Foto: ESO

ЕСО и тим астронома су успјели да ухвате прву слику црне рупе која "бљује" енергију у свемир.

Астрономи су, у сарадњи са Европском јужном опсерваторијом (ЕСО), успјели да ухвати прву слику црне рупе која избацује сноп енергије. Иако фотографисана 2018. године, слика црне рупе је тек сада угледала свјетлост дана, након што су обрађени подаци са ГМВА, АЛМА и ГЛТ телескопа.

Избацивање снопа енергије није страна појава научној заједници, и представља нешто што се већ дуго времена знало. Међутим, ово је први пут да је таква појава успјешно фотографисана. У саопштењу за јавност, ЕСО тврди да ће овај подухват помоћи астрономима да боље разумију како црне рупе лансирају ове масивне енергетске снопове у свемир.

Још важније, фотографија показује како се база снопа повезује са материјом која кружи око супермасивне црне рупе, која се налази у центру М87 галаксије.

Заправо, ова црна рупа је иста она коју су астрономи усликали када смо добили прве директне фотографије црне рупе прије четири године. Детаљнијом анализом, астрономи су сада успјели да забиљеже и сноп енергије који она избацује.

Ово, наравно, није мали подвиг, већ представља узбудљиву опсервацију, која ће, надамо се, довести до још детаљнијих слика црних рупа у будућности, поготово јер НАСА и друге свемирске агенције настављају свој рад на новим телескопима који ће нам помоћи да проучавамо свемир дубље него икад прије, преноси Мондо

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана