Астрономи одушевљени ефикасношћу новог свемирског телескопа "Џејмс Веб"

Срна
Foto: Агенције

ПАСАДЕНА - Астрономи су одушевљени ефикасношћу новог свемирског телескопа "Џејмс Веб", чије слике надмашују сва очекивања иако његова огледала нису још 100 одсто поравната, наводи портал "Њу сајентист".

Досадашње фотографије показују да телескоп ради боље од очекиваног, а његови оператери истичу да ће телескоп моћи да испуни или чак премаши циљеве који су му првобитно постављени.

"Џејм Веб" гледа у свемир уз помоћ 18 позлаћених шестероуганоних огледала. Да би исправно радила сва огледала морају бити усклађена са изузетном прецизношћу, односно унутар нанометара, тако да дјелују као једно. Кад је телескоп у фебруару послао прве слике, огледала још нису била поравната и слике су биле мутне. Сада, иако процес поравнања није у потпуности завршен, слика звијезде коју је послао кристално је јасна.

То је уједно и инфрацрвена слика највеће резолуције икада снимљена из свемира. Да поравнање огледала није било довољно прецизно на слици би било више копија звијезде, али то показује да огледала сада раде заједно како би створила једну слику звијезде окружене удаљеним галаксијама.

Научници објашњавају да постоји још неколико корака усклађивања рада "Џејмса Веба". Након што почне да снима научне фотографије, истраживачи очекују да ће овај телескоп помоћи у разоткривању неких од највећих мистерија свемира, од настањивости егзопланета до тамне енергије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана