Астронаути Русије и САД не маре за земаљске проблеме

Phys.org
Астронаути Русије и САД не маре за земаљске проблеме

Док САД и Русија размjењују санкције на Земљи, астронаути обе нације издигли су се изнад дневно-политичких проблема унутар свог уточишта које се налази стотинама километара изнад наших глава, пише Phys.org.

Стручњаци сматрају да политичке и економске тензије које се нагомилавају између старих противника највjероватније неће узнемирити сарадњу ове двије нације у свемиру – у питању је потез који би био штетан за обије стране.

Не причање о политици је табу унутар Међународне свемирске станице, гдје Американци и Руси дијеле заједничке просторије које орбитирају на висини од 400 километара изнад Земље.

„Можемо да причам о чему год хоћемо. С обзиром на све што се испод нас дешава, сасвим је нормално да астронаути унутар Међународне свемирске станице причају о политици, али на потпуно пријатељски начин", сматра пензионисани астронаут Лирој Чао који је 6 мјесеци командовао станицом.

Амерички астронаути Мајк Хопкинс је након повратка са станице почетком марта након шестомјесечног боравка на њој изјавио да руске астронауте сматра „блиским пријатељима" а заједничку сарадњу описао је као „врло јаку".

Поред личних односа скованих у свемиру, стручњаци тврде да двије водеће нације у сарадњи у којој учествује 15 земаља, морају да се слажу због начина на који је 100 милијарди долара вриједна станица дизајнирана.

„Попут разведеног пара"

Америчке и руске секције на станици посједују сопствене тоалете и системе за климу, али бројне комплексне операције на станици изискују њихову сарадњу.

Насина контрола мисије предводи овај подухват док САД плаћају велики дио оперативних трошкова.

Хауард Меккурди, стручњак за свемирску политику на Америчком универзитету, тврди да на станици ипак није све идилично.

„Они се понашају као разведени пар који покушава да живи у истој кући. Можете то да поднесете, само није превише лако. Обије нације су власници куће и обије нације је воде", сматра Хауард.

САД плаћају Русији за транспорт астронаута до свемирске станице и то по цијени од 70 милиона долара по сејдишту и ослањање на свемирски брод Сојуз је кључни разлог зашто не могу да прекину свемирске везе са Русијом.

„Русија је увијек та која има могућност да прекине сарадњу, а то би била катастрофа. Постоји одређена међузависност која пружа добру мотивацију да се људи изолују од дневно-политичких дешавања", сматра Џон Логсон, члан Насиног савета.

Представници Русије, Јапана, Канаде, Јапана и Европе живјели су на Међународној свемирској станици у протеклих 13 година, док је недавно њен животни вијек продужен до 2024. године, а веза између САД и Русије биће поново обновљена 25. марта када два америчка астронаута буду заузела седишта у свемирскм броду Сојуз поред још два руска космонаута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана