Астронаути ИСС- a вјежбају мијешање цемента за лунарну базу

Г.С.
Астронаути ИСС- a вјежбају мијешање цемента за лунарну базу

Иако се астронаути још увијек нису вратили на Мјесец, они се итекако припремају за изградњу објеката на његовој површини.

Циљ експеримента који се проводи на Међународној свемирској станици је да се помијешају и ускладе састојци за изградњу објеката на Мјесецу, јер америчка свемирска агенција НАСА жели да спусти астронауте на лунарно тло најраније 2026. године у оквиру програма Артемис.

Астронаути би требали закорачити на Мјесец у мисији Артемис 3, а њихови насљедници ће користити привремену базу. Ипак, циљ пројекта Артемис Акордс је изградња сталне базе. С обзиром на чињеницу да је градња објеката на лунарној површини компликована, астронаути тренутно тестирају технике мијешања цемента на ИСС-у прије него што се оне буду користиле на Мјесецу, преноси Кликс.

„НАСА и њени међународни партнери проучавају начине на које ће учинити изградњу сателита у свемиру економичном те на које ће градити базе за посаду на Мјесецу. Како би се смањили трошкови слања материјала са Земље на Мјесец, једна опција је „кориштење микрогравитацијско окружење за мијешање лунарног тла с другим материјалима за прављење цемента, као и изградњу насељивих грађевина на Мјесецу“, саопћено је из агенције.

НАСА-ин астронаут Метју Доминик је тестирао ову идеју, помијешао је симулирано лунарно тло, друге материјале и течни раствор, а мјешавина је стављена у двије врећице, док је трећа врећица с врућом водом стављена између њих.

Потом је све три врећице убацио у термос током ноћи. Смјеса ће се стегнути на амбијенталној температури у ИСС-у док они не отпутују кући помоћу летјелице Кру Дрегон.

Експеримент је дио истраживања Материјал Сајенс он  Солидификејшн ов Конрит , у којем се користе различите комбинације цемента, воде, симулираног лунарног тла, пијеска и других адитива.

Циљ је не само изградити одрживе структуре на Мјесецу, већ и пронаћи одрживе алтернативе цементу на којем се темељи бетон на Земљи. Цемент захтијева много енергије и сировина, а може и испуштати угљен диоксид током производног процеса. Компикације се могу догодити и током мијешања, попут ваздушних пора, мјехурића и крхкости. Циљ експеримента је да се ријеше ови проблеми током тестирања лунарне изградње на ИСС-у.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана