Астронаут изводи експеримент: Како да искористимо поларне алге у свемиру

GS
Foto: AA

Први турски свемирски путник Алпер Гезеравци, настављајући своју мисију на Међународној свемирској станици, изводи научни експеримент фокусиран на микроалге, објавила је Свемирска агенција Турске.

У експерименту „Алгалспаце“, који је развио истанбулски технички универзитет Yildiz, упоређиваће се подаци о расту антарктичких и умјерених микроалги у свемиру, а по први пут ће бити спроведена студија о коришћењу поларних алги у свемиру.

У свемиру ће се алге истраживати за коришћење у регенерацији кисеоника из угљен-диоксида, додатном снабдијевању храном, побољшању воде и одржавању живота.

Мисија Ax-3, у којој учествује први астронаут из Турске Алпер Гезеравци, лансирана је крајем прошле седмице из НАСА свемирског центра Кенеди на Флориди на ракети Фалцон 9 приватне свемирске компаније SpaceX, а касније се спојила са Међународном свемирском станицом, у орбити изнад Земље.

Четворочлани тим ће током двонед‌јељног боравка урадити више од 30 научних експеримената, а Гезеравци је одговоран за 13, пише агенција Анадолија.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана