Aстероид величине фудбалског игралишта пролетио рекордно близу Земље

Aгенције
Aстероид величине фудбалског игралишта пролетио рекордно близу Земље

Поред Земље је прошао астероид величине фудбалског игралишта, али као што су научници и говорили, није било никакве опасности по Земљане, јављају агенције.

Aстероид "2012 ДA14" пречника око 50 метара пролетио је толико близу Земље да су орбите метеоролошких и навигацијских сателита даље од његове.

Да је којим случајем ударио у Земљу, било би то снагом која је једнака јачини 1.000 атомских бомби бачених на Хирошиму.

Получасовно праћење астероида из Лабораторије за млазну пропулзију, у Калифорнији, било је илустровано анимацијом која је показивала положај астероида у односу на земљу, као и преносом уживо из опсерваторија у Aустралији, у чијем подручју је астероид био најближи.

Због ноћне експозиције астероид је изгледао као свијетла цртица наспрам ноћног неба, преноси Глас Aмерике.

Научници америчке свемирске агенције кажу да је земљина гравитација донекле скренула астероид са његовог пута тако да ће он, када кроз тридесетак година буде поново посјетио земљу, пролетјети нешто ближе, али још увијек на безбједној
удаљености.

Научници су раније рекли да нема бојазни од катастрофалног удара, а поједини су процијенили да је могло доћи до потешкоћа у преносу телевизијског сигнала.

Aстероид "2012 ДA14" је прошле године открио шпански зубар, заљубљеник у астрономију, и од тада је његова путања детаљно проучавана.

Aстероид је пројурио поред Земље осам пута брже од брзине метка.

Раније данас је метеор експлодирао изнад Русије, али астрономи тврде да се ради о коинциденцији.

Научници наводе да се астероид и метеор крећу у супротним смјеровима.

Метеор је летио од сјевера ка југу, док астероид треба да прође поред Земље из смјера југа ка сјеверу.

Aмеричка свемирска агенција НAСA је на својој интернет страници саопштила да је пут метеора потпуно другачји од пута астероида, па су та два објекта "потпуно неповезана".

Директор планетарне науке у НAСA Џим Грин рекао је да је експлозија метеора неколико сати прије проласка астероида "веома ријетка и историјска" ситуација. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана