Астероид разорне моћи приближиће се Земљи

Агенције
Астероид разорне моћи приближиће се Земљи

МОСКВА - Астероид исте класе као онај који је наводно експлодирао изнад ријеке Тунгуска 1908. године проћи ће поред Земље наредне године, летећи много ближе од неких сателита, саопштено је из Насе.

Астероид 2012 DA14 промашиће планету за 26.900 километара 15. фебруара 2013. године, што је ближе од сателита у геостационарској орбити од 35.700 километара, наводи NASA, преноси РИА Новости.

Астероид, који је прво открила Шпанска астрономска опсерваторија Сагра, има пречник између 40 и 95 метара и припада групи Аполо астероида блиских Земљи, од којих су многи опасни због могућих судара.

Астрономске групе широм свијета настављају да прате астероид 2012 DA14 у покушају да утврде његову величину и путању.

Процијењена величина астероида је у истој категорији као небеско тијело које је експлодирало изнад западног Сибира 1908. године.

Иако постоје многе теорије у вези са случајем на ријеци Тунгуска водеће објашњење јесте да је ријеч о тијелу већем од 50 метара које је експлодирало у атмосфери.

Експлозија је била најмање 1.000 пута моћнија од нуклеарне бомбе која је уништила Хирошиму 1945. године.

"Тунгуска експлозија 1908." назив је за неразјашњену експлозију која се је одиграла 30. јуна 1908. у Русији у Сибиру у близини ријеке Тунгуска, који је у историји познати и као "Велика сибирска експлозија", а претпоставља се да је метеор пао и изгорио изнад тог подручја.

Већина очевидаца свједочила је о једној, али и више могућих експлозија, које су се догодиле 30. јуна 1908. у Сибиру.

Приликом експлозије стабла су у кругу од 30 километара уништена и спаљена, или пресавијена, а прозори и врата у 65 километара удаљеном мјесту Ванавара су попуцали.

Процјењује се да је догађај обухватио подручје површине од 2.000 квадратних километара и уништио 60 милиона стабала.

Чак су и путници Траншибирске пруге, удаљене око 600 километара, свједочили о потресима и свјетлима на небу. Један ловац је преминуо од снажног притиска од експлозије, а могуће је да је погинуло и више људи.  

Тек се 19 година касније, 1927, једна експедиција упутила на то подручје како би истражила шта се догодило. Занимљиво је да ова експедиција, предвођена професором Леонидом Лукиком, није пронашла никакав кратер, него само уништено и спаљено дрвеће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана