Арктик: Најбрже се топи најстарији лед

Agencije
Арктик: Најбрже се топи најстарији лед

ВАШИНГТОН - Узнемирујућим вијестима са Арктика нема краја: најновија истраживања показују да се најбрже топи најстарији лед, јавиле су агенције.

Научници су недавно израчунали да је ледено пространство на сјеверу 2010. године достигло до сада најмању величину.

Према новим истраживањима, најстарији лед се брже топи од младог - чиме Арктик постаје још рањивији, с обзиром на то да је старији лед истовремено и најдебљи.
Научници разликују три врсте леда на Арктику: млади, сезонски лед, који настаје зими и затим се брзо топи. Затим, отпорнији лед, који се одржи најмање једно љето; и вишегодишњи лед који преживи најмање два љета.
Џозефино Комисо из Америчке националне ваздухопловне и свемирске администрације дошао је до података да залеђена океанска површина губи 13,5 одсто своје величине на сваких десет година.
То је и видљиво на основу снимака Насиног сателита “Нимбус 7”, када се упореде снимци направљени у периоду од 1. новембра 1979. до 31. јануара 1980. са снимцима направљеним 32 године касније.
- Морски лед на Арктику је све тањи, јер рапидно нестају најдебље компоненте. Истовремено се повећава температура на површини Арктика, тако да сезоне формирања леда постаје све краћа - каже Комисо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана