Археолози запањени: У мору код Корчуле пронађена древна структура

GS
Foto: YouTube

​Археолози су остали запањени када су рониоци у заливу Градина, близу обале Хрватске, открили цесту затрпану слојевима морског муља.

Први ју је уочио археолог Игор Борзић са Универзитета у Задру, примијетивши необичне формације на дубини од готово пет метара. Потопљена цеста некада је повезивала острво Корчулу с праисторијским насељем које је припадало поморској култури познатој као Хвар.

Универзитет у Задру објавио је снимак открића, приказујући пролаз широк око четири метра, изграђен од наслаганог камења, а о томе су чак извијестили и бројни страни медији.

Археолози вјерују да су људи ходали овом цестом прије готово 7000 година, а радиокарбонско датирање дрва у близини мјеста сугерише да је насеље могло бити изграђено око 4900. године прије Христа. "У подводним археолошким истраживањима потопљеног неолитичког локалитета Солине на острву Корчули археолози су пронашли остатке који су их изненадили“, објавио је Универзитет у Задру на Фејсбуку.

"Наиме, испод наслага морског муља открили су цесту која је повезивала потонуло праисторијско насеље хварске културе с обалом острва Корчуле.“ Борзић и његов тим такође су открили још једно готово идентично насеље на другој страни острва Корчуле.

На локалитету који се налази на дубини од 4-5 метара пронађени су неолитски артефакти, укључујући камену сјекиру, кремене оштрице и уломке жртвеника. Ово откриће доноси ново свјетло на праисторијску повезаност насеља и развој поморских култура на подручју Јадрана.

Истраживачи су изузетно узбуђени и док настављају истраживати прошлост, с нестрпљењем очекују нова открића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана