Археолози пронашли јаје из трећег вијека, па се још више изненадили! (FOTO)

GS
Foto: Telegram

Градић Ејлесбери у Енглеској постао је познат преко ноћи када су археолози у њему, док су вршили ископавање из римског доба, пронашли једно јаје.

Само откриће јајета одушевило их је, али је највећи шок услиједио када је један археолог иглом пробушио љуску и у њему је пронашао течност.

Вођа ископавања Едвард Бидалф рекао је како стручњаци претпостављају да се ради о бјеланцету и жумањцету који су спојени у течност.

Снимак са рентгена показао је касније да заиста у јајету и даље постоји течност као и мјехурић ваздуха.

Скенирање је обављено прије неколико мјесеци како би се разјаснило како се јаје, вјероватно кокошје, може најбоље сачувати.

Јаје је наводно пронађено у јами испуњеној водом из које се некада црпила вода за производњу пива, а можда је тамо остављено између 270. и 300. године, преноси Ало.рс.

Остала јаја која су такође откривена разбила су се након додира са ваздухом. Из њих се појавила течност продорног сумпорног воња.

"Јаје има огроман истраживачки потенцијал", рекао је Бидалф.

Дуго сачувано јаје отвара питање како се овакви предмети могу сачувати, али и која врста кокошке је у питању. Намећу се и питања о држању и кориштењу кокошака и птица у римско доба.

Осим јаја, током ископавања од 2007. до 2016. пронађена је и ријетка корпа у којој је можда био и хљеб.

Бидалф је рекао да је могуће да су предмети стављени у јаму као понуда подземљу у склопу погребног обреда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана