Археолози пронашли 5.000 година старог змаја од жада

GS
Археолози пронашли 5.000 година старог змаја од жада

Археолози су недавно открили пет миленијума старог змаја од жада који је био закопан у каменој гробници дубоко у планинама Монголије.

Древна статуа је пронађена приликом ископавања древног гробља у Унутрашњој Монголији, на сјеверу Кине, пренио је британски "Сан".

Змај од жада, величине длана, једна је од сто откривених реликвија од жада, а та древна статуа је највец́а досад пронађена.

Карактеристике древног змаја значајно се разликују од савремених приказа змајева, а "Чајна дејли" га описује као "буцкастог змаја".

Приликом ископавања у јединственој древној гробници на археолошком локалитету Јуанбаошан откривене су и рушевине, људски остаци и грнчарија, који су повезани са културом Хонгшан, рекли су кинески званичници.

Ово откриће баца ново свјетло на богату традицију древне културе од жада, која је цвјетала између 6.500 и 5.000 година прије нове ере на сјеверу Кине.

Култура Хонгшан, позната по предметима од жада, укључујуц́и змајеве и друге ритуалне предмете, има важно мјесто у раној историји кинеске цивилизације, преноси Tanjug.

Међу осталим откривеним артефактима од жада су церемонијалне алатке и украси.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана