Археолози открили метални рибарски трозубац стар око 1.700 година

AA
Foto: AA

КАНАКАЛЕ– Археолози су на сјеверозападу Турске открили древни гвоздени трозубац, за који се вјерује да је кориштен за пецање у древном граду Асосу.

Смјештен у дистрикту Авацик у Канакалеу, древни град свједок је историје са остацима рушевина на земљи и артефактима из римског и византијског доба откривеним током археолошких ископавања.

Ископавања у древном граду спроводи тим који предводи Нуретин Арслан, професор на Универзитету “18. Март“ у Канакалеу, а цијели процес ископавања и истраживања подржавају Министарство културе и туризма и Турске и Друштво историчара те земље.

Посљедњи предмет који су архитекти пронашли је жељезни трозубац, за који се вјерује да је стар око 1.700 година и који се користио за пецање у античко доба.

Стручни рестауратор радио је на археолошком налазу како би очистио трозубац од земље и оксидираних твари на њему.

Археолог Арслан рекао је за Анадолију да је ријеч о трозупцима који су виђани и на муралима и другим приказима.

“Ово је први пут да налазимо такве материјале у Асосу, јер су алати направљени од гвожђа материјали који се најбрже распадају у древним градовима. Иако знамо да су оваква оруђа била нашироко кориштена у античко доба, можемо рећи да се ради о важном открићу јер су примјери који су до сада сачувани врло ријетки“, казао је Арслан.

Он је појаснио да се највјероватније ради о харпуну са трокуком који је у античко доба кориштен за хватање риба.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана