Археолошка чуда у Израелу и трагови древних цивилизација

ГС
Foto: bibleplaces

Израел је земља богата историјом и археолошким налазиштима која датирају уназад хиљадама година.

Археолошка истраживања у овој области пружају увид у различите периоде људске цивилизације, од античких култура до различитих вјерских и културних утицаја. Ево неколико интересантних археолошких налазишта у Израелу:

Масада

Масада је утврда смјештена на врху стијене на обали Мртвог мора. Ова локација постала је симбол јеврејског отпора против Римског царства. Археолошка ископавања открила су утврду, палате и многе артефакте који датирају из првог вијека.

Јерусалим - Западни зид и Храмско брдо

Јерусалим је свето мјесто за три велике свјетске религије: јудаизам, хришћанство и ислам. Налази се на УНЕСЦО-овом списку свјетске баштине, а многа археолошка открића, попут Западног зида (познатог као Котел) и остатака Другог храма, дубоко су повезана с верском историјом.

Бет Ше'ан

Ово археолошко налазиште нуди увид у антички римски град Сцитополис. Град је био важно средиште у Римској Палестину и обухвата добро очуване рушевине, укључујући амфитеатар, терме и колонаде.

Мегалитски камени кругови на Голанској висоравни

 На сјеверном дијелу Израела, у Голанској висоравни, откривени су мистериозни мегалитски камени кругови. Ова археолошка енигма још увијек није потпуно разјашњена, а датирају из бронзаног доба.

Акра

Град Акра на обали Средоземног мора има богату историју која сеже уназад хиљадама година. Археолошка налазишта у Акру укључују остатке крсташа, римски хиподром и многе друге артефакте.

Тел Мегидо 

Тел Мегидо сматра се једним од најважнијих археолошких налазишта у Израелу. Овде су откривени бројни слојеви цивилизација које су се смјењивале кроз историју, а локалитет је повезан с библијским Армагедоном.

Ово су само нека од многих археолошких налазишта у Израелу која бацају свjетло на његову богату и разноврсну историју. Свако откриће пружа дубље разумијевање људских активности, култура и цивилизација које су обликовале ову регију кроз хиљадама година, преноси Глас Српске

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана