Аpple слави 46. рођендан

ГС
Foto: Илустрација

На данашњи дан, прије 46 година, основана је тренутно највриједнија компанија на свијету.

Компанија из Купертина је управо почетком 2022. године крунисана титулом највриједније компаније на тржишту. Епл је накратко премашио тржишну вриједност од три билиона долара и тако је помјерио још једну "магичну" границу, једну од бројних које је помјерао током посљедњих 46 година.

Епл су 1. априла 1976. године основали Стив Џобс, Стив Вознијак и Роналд Вејн. Као што је многима познато, Епл је настао у гаражи у Силиконској долини. Вејн је први напустио групу, иако је остао запамћен као дизајнер првог Епл логоа и упутства за Apple I компјутер.

Два Стива су били креативци у компанији и из њихових умова су настали сви легендарни производи и сервиси по којима је Епл и данас познат.

Стив Џобс се свакако истицао, јер је био својеврсни "шетајући шоу програм", али је имао и огромну енергију и амбицију. Џобс је, преко компаније Епл имао визију да сви заволе компанијине производе, који ће бити лијепи, функционални и лаки за коришћење. Епл је од почетка постао познат као компанија која можда није прва која на тржиште доноси неку иновацију, али је талентована да тај производ или функцију представи као нешто до тада невиђено или да га унаприједи. Епл тако није измислио " point and click" функцију за рачунаре, али ју је Епл популаризовао. PC миш није Еплов изум, али је компанија успјела да га унаприједи и прилагоди за свакодневно коришћење. Епл рачунари су први добили могућност да исписују податке на ручно направљен монитор, који је креирао Вознијак.

Епл је полако почео са успјесима, прво преко Епл и Лиса рачунара, а потом је ИТ индустрију потпуно преокренуо својим iPod уређајем. Он је потом постао синоним за МP3 плејер.

Слично је било и са iPhone уређајима. Телефона је било и прије него што је iPhone дебитовао 2007. године, али је након појаве Епл телефона индустрија смартфона постала потпуно другачија. Епл је редефинисао смартфон тржиште, попео се на врх и ту се налази већ дуги низ година.

Епл је доминантан и на тржиштима таблета са својом iPod серијом, Apple Watch серија паметних сатова годинама је водећа по продаји а компанија не заостаје ни на пољу PC уређаја са својом Маc серијом.

На челу компаније Епл данас се налази Тим Кук, који одржава Еплов препознатљив систем пословања и дизајна производа и сервиса, а то је да пронађе начин да унаприједи оно што већ постоји али чији потенцијал није до краја искоришћен, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана