Апликација намијењена одгоју дјеце Бебо доступна у 11 земаља

Танјуг
Foto: pixabay

БЕОГРАД- У Србији је направљена нова мобилна апликација намијењена родитељима и одгоју дјеце "Бебо", која се од данас може преузети на онлајн продавницама, а ускоро ће бити доступна и у 11 земаља на 19 језичких варијанти, саопштио је УНИЦЕФ.

"Бебо" је подршка која треба родитељима у првим годинама живота њиховог дјетета, како би пратили раст и развој и бринули о здрављу и исхрани дјетета, као и правовременим педијатријским прегледима и вакцинацији, али и водили рачуна о себи.

Ово је унапређена верзија апликације "ХалоБеба - Ваш сапутник у родитељству" коју су развили УНИЦЕФ у Србији и Градски завод за јавно здравље Београд, заједно са телефонским саветовалиштем ХалоБеба, а у сарадњи са Нордеус фондацијом.

Информације о дојењу, исхрани, вакцинацији, игри, учењу и здрављу, најтраженије су међу родитељима, а Беббо апликација нуди управо одговоре на ова питања, као и савете у вези са здрављем дјеце.

Овај свеобухватни водич за родитељство и одрастање детета доступан је корисницима и Андроид и иОС уређаја, у онлајн, али и офлајн модалитету, када се садржај претходно учита са интернета.

Директорка УНИЦЕФ-а у Србији Деyана Костадинова казала је је ова апликација иновативни алат ка безбрижнијем родитељству, који нуди практичне смијернице и савјете.

Изразила је наду да ће унапређена и побољшана апликација постати савезник у одрастању сваког детета и подршка родитељима ако имају било какве недоумице.

"Посебно смо поносни на чињеницу да је Регионална канцеларија УНИЦЕФ-а за Европу и Централну Азију препознала иновативни квалитет оригиналне ХалоБеба апликације, на чијим темељима је настала Беббо апликација, и омогућила је да она буде доступна и ван граница Србије", рекла је Деyана Костадинова.

Директорка Градског завода за јавно здравље Београд др Душанка Матијевић истакла је да ће њена институција преко нове апликације проширити и обогатити подршку коју свакодневно пружа родитељима и свима који се о дјеци старају.

"Саветовалиште годишње пружи скоро 150.000 савета телефоном, пре свега о нези деце током болести, стомачним грчевима, хигијени и дневним рутинама, саветима у вези дојења и исхране, значају вакцинације, али и о стимулацији развоја, значају односа родитеља и деце и другим темама за које постоји интересовање", навела је Матијевић.

Закључила је да су израдом апликације "Беббо", Завод и УНИЦЕФ наставили дугогодишњу успешну сарадњу у циљу добробити деце.

Нордеус фондација, као партнер, и стручњаци компаније Нордеус били су инструментални за развој апликације, а генерални директор Нордеуса Бранко Милутиновић је поручио да овакав систем подршке шири свој позитиван утицај и ван граница наше земље.

"Овако широко доступна и бесплатна подршка много значи, како родитељима, тако и деци, а посебно је непроцењива сада, када су и здравствени и образовни системи пред изазовима пандемије", изјавио је Милутиновић.

Садржај апликације може се персонализовати према узрасту дјетета, а сви подаци се чувају на личном уређају корисника. Могу га користити оба родитеља истовремено за једно или више дјеце.

Поред савјета и стручних консултација родитељи имају могућност да путем апликације употпуне идеје за дневне активности и игру са дјецом, као и библиотеку са преко 700 чланака и видео записа на тему родитељства.

Бебо апликација је дио Програма подршке подстицајном родитељству кроз игру, који спроводе УНИЦЕФ и Влада Републике Србије, уз подршку ЛЕГО фондације, наведено је у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана