Антарктик: Шта крије изгубљено језеро?

Jutranji.hr
Антарктик: Шта крије изгубљено језеро?

Антарктичко језеро Елсворт, откривено 1996. године, налази се испод више од 3 километра вjечног леда, а вjерује се како је у потпуности изоловано од спољног свијета најмање 125.000 година, а могуће је да је у изолацији провело и више од милион година.

Екипа британских научника припрема се за јединствен експеримент током ког ће врућом водом пробити тунел до језера, а потом узети узорке воде и седимента на дну језера без контаминирања језера микробима и честицама из спољашњости.

Развој технологије која ће им то омогућити трајао је пуних 16 година, а дозволу за бушење добили су 2009. године.

Само бушење, током ког ће цријевом са посебним наставком убацивати врелу воду у лед и стварати тунел широк 36 центиметара, требало би да траје око 100 сати.

Након што пробију тунел до језера, научници ће на располагању имати једва 24 сата да узму узорке у језеру, пошто ће канал, чим буде завршен, смјеста почети да се поново леди, брзином од око 0,6 центиметара на сат. Чим постане ужи од 20-ак центиметара, више неће бити довољно широк за слање и извлачење сонди с узорцима.

Једна од великих мистерија која ће разјаснити ово истраживање је питање може ли, и у каквом облику, живот да издржи услове апсолутног мрака, високог притиска, ниске температуре и готово никаквих храњивих материја.

Уколико у узорку језера буду пронађени микроорганизми, научници ће проучити како су се они прилагодили животу у тако екстремним условима током протеклих милион година.

Такође, отвориће бројне теме о могућем постојању живота на Јупитеровом мјесецу Европи, за који се вјерује да у унутрашњости има текуће океане испод дебелог леденог омотача.

Уколико не буде трагова живота у узорцима језера, знаће се да постоје границе које живот ипак не може да пређе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана