Американци стигли до језера испод Антартика

Агенције
Американци стигли до језера испод Антартика

Лондон - Амерички истраживачи бушењем су успјешно стигли до водене масе која се налази на дубини од скоро километар испод антарктичког леда.Научници су саопштили да су сензори њиховог система осјетили промјену притиска, што значи да је бушилица дошла у додир са водом.

Потом су кроз рупу послали камеру да би потврдили достигнуће.

Пројекат "Вилијамс" један је од неколико сличних покушаја да се стигне до језера која се налазе испод антарктичког леда, пренио је Би-Би-Си.

Британски тим у децембру је због техничких проблема одустао од покушаја да пробуши лед до језера Елсворт. Руси су успјели да узму узорак воде из језера Восток, али још нису објавили резултате анализе.

Језеро Вилијамс налази се у западном дијелу Антарктика, на јужном ободу Росовог мора. Научници су бушили лед врелом водом и направили рупу пречника 30 центиметара.

Они ће сада спустити кроз рупу опрему за узимање узорака и сензоре који ће испитати околне услове. Неки узорци биће испитани одмах у импровизованој лабораторији на површини, а остали ће бити достављени на детаљне анализе универзитетима који су дио овог пројекта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана