Американци случајно нашли лијек против сиде!

Aгенције
Американци случајно нашли лијек против сиде!

Тим америчких љекара пресађивањем коштане сржи највјероватније су код двојице мушкараца излијечио сиду! Иако постоји могућност повратка вируса, пацијенти након две до четири године од пресађивања коштане сржи немају никаквих трагова HIV-а у организму, што доноси нову наду у излијечење од ове пошасти модерног доба.

Двојица пацијената који су живјели с HIV вирусом готово 30 година, након трансплантације коштане сржи већ су четири мјесеца без лијекова за HIV, а немају ни назнака повратка вируса. Научници из америчке болнице "Birgham" преставили су своје резултате на конференцији Међународног друштва за AIDS.


Оба пацијента обољела су од лимфома, рака бијелих крвних зрнаца и лимфних чворова, што је захтјевало пресађивање коштане сржи. Након трансплантације, код једног пацијента нису открили трагове HIV вируса двије године, а код другог чак четири године, што се сматра непредвиђеним "нежељеним дејствима" ове трансплантације. Заправо, ријеч је о фантастичним резултатима које нико није очекивао!

- Прерано је говорити о лијеку за HIV, јер вирус може да се врати у било којем тренутку. Ипак, ово свакако представља огроман помак у терапији - изјавио је вођа научног тима, доктор Тимоти Хенрик за BBC.


Он је објаснио и то да је веома тешко заувијек избацити вирус HIV-а из организма, јер се он крије у људском ДНК-у и формира недодирљиве резервоаре у тијелу. Коштана срж је мјесто гдје се стварају нове ћелије крви, па се сматра главним поприштем за размножавање вируса. Почетком године, ова два пацијента скинута су са коктела лијекова за сузбијање HIV-а, а како се показало, они данас немају никаквих назнака инфекције.

- Могуће је да се вирус и даље скрива у можданом ткиву или у негдје у систему за варење, а ако се врати, то ће само представљати доказ да је научницима потребан другачији приступ у лијечењу ове опаке болести, али да ипак постоје наде у излијечење - рекао је Хенрик.


Берлински пацијент Тимоти Браун сматра се првим човеком на свету излеченим од AIDS-а, након што је примио коштану срж мушкарца чији се организам сматра отпорним на HIV. Случајеви ова два америчка пацијента личе на Браунов, а свакако дају научницима ново полазиште у тражењу лијека за овај опасан вирус.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана