Американац и Рус обарају рекорд у свемиру

Агенције
Американац и Рус обарају рекорд у свемиру

Један амерички и један руски астсронаут провешће годину дана на Међународној свемирској станици (МСС) у оквиру студије о физиолошким и психолошким ефектима дугог боравка у орбити као дио припрема за будуће мисије за Марс.

Скот Кели и Михаил Корњенко придружиће се свемирској станици 27. марта, а довешхе их руска летјелица Сојуз. Вратиће се на Земљу у марту 2016.

То ће бити најдужи непрекидан период који ће неки астронаут провести на Међународној свемирској станици од 2000. године када су у њој почели да бораве астронаути.

Рекорд за најдужи борвак у орбити до сада држи Рус Валериј Пољаков, који је провео преко 14 мјесеци на свемирској стсаници Мир 1994. и 1995.

Скот Кели ће послије овог искуства бити Американац који је најдуже непрекидно боравио у свемиру.

Међутим Скот Кели (50) и Михаил Корњенко (54) већ имају дуго искуство у свемирским летовима, а сваки од њих је већ провео шест мјесеци на Свемирској станици.

Кели је рекао да је забринут због ефекта радијација и смањене гравитације, који због продуженог боравка слабе имуни систем, смањују густину кости и атрофирају мишиће. Бестежинско стање такође утиче на вид.

"Надам се да неће бити сувише тешко и да ћемо моћи да наставимо да живимо и радимо у свемиру током дужих периода. Али нећемо знати прије краја овог искуства", рекао је Кели.

Келијев брат близанац Марк, астронаут у пензији који је и сам обавио неколико мисија на Међународној свемирској станици, такође ће учествовати у овом експерименту. Он ће бити редовно подвргнут љекарским испитивањима на Земљи да би љекарски тим могао да пореди његове клиничке параметре са Скотом Келијем док је он у свемирској станици.

Спроводиће се и тестови генома да се утврди како дужи боравак у свемиру утиче на организам.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана