Америка тражи ловце за убијање пола милиона пругастих сова

GS
Foto: GS

Као дио нацрта плана управљања, америчка служба за рибу и дивље животиње (ФВС) жели да ангажује ловце да одстријеле пола милиона пругастих сова у наредних 30 година.

Пругасте сове (стрикс вариа) инвазивне су врсте на сјеверозападу Пацифика, поријеклом са источне обале САД, и представљају огромну претњу за заштићене домаће врсте, укључујући сјеверне пјегаве сове јер су агресивније и имају разноврснију исхрану - једу било шта, од инсеката и водоземаца до риба и других птица.

Пругасте сове су ноћне грабљивице које лове различите плијен, укључујући мале глодаре, птице и инсекте. Њихов изузетан слух и вид омогућавају им да буду успјешни ловци у сумраку и ноћи. Ове сове такође имају карактеристично фацијално перје које формира маску на лицу. Ова врста сове има препознатљив изглед с пругастим перјем, а често се назива и "тик-тик сова" због звука који производи, сличног звуку тик-тик. Њихово станиште често обухвата различите врсте шума, од листопадних до четинарских шума. 

Међутим, веће и територијалније од аутохтоних сова, што значи да истискују сјеверне пјегаве сове, ометајући њихово гнежђење, такмичећи се с њима у храни, па чак их и нападају када им приђу превише близу. У областима гдје су пругасте сове присутне у већем броју, популација сјеверних пегавих сова брзо опада.

Да би спасли сјеверне пегаве сове од напада пругстих сова, ФВС је у нацрту изјаве о утицају на животну средину рекао да планирају да у почетку убију око 20.000 сова у првој години, а затим 13.397 птица годишње током прве деценије, 16.303 годишње. у другој, а 17.390 птица сваке године у трећој деценији. Ово би требало да почне вјероватно већ 2025, преноси 24седам.

План наводи да земљопосједници или управници земљишта могу да поднесу захтјев за дозволу за убијање сова, и да би сачмарица великог калибра била најбоље оружје, која ће се замијенити за хватање и еутаназију када су људи близу. Међутим, нису сви подржали план.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана