Амерички обавјештајци откривају поријекло корона вируса?

Танјуг
Foto: Агенције

ВАШИНГТОН - Америчке обавештајне агенције посједују велику количину генетских података који би могли бити кључни за откривање поријекла корона вируса - чим их успију дешифровати, ексклузивно сазнаје ЦНН.

Овај "џиновски" каталог информација садржи генетске податке добијене из узорака вируса који су проучавани у лабораторији у кинеском граду Вухану, а која би, према тврдњама неких званичника, могла бити извор епидемије ковида-19, навело је за ЦНН више обавјештених извора.

Још увијек је, међутим, нејасно како су и када америчке обавештајне агенције добиле приступ информацијама, али ЦНН наводи да су рачунари укључени у креирање и обраду ове врсте генетских података обично повезани са спољним серверима базираним на цлоуд технологији, што оставља отворену могућност да су подаци хаковани, наводе неименовани извори.

Ипак, "превођење" огромне количине сирових података у употребљиве информације повлачи за собом низ изазова, укључујући коришћење довољно рачунарске снаге да се све то обради.

У ту сврху, обавештајне агенције се ослањају на суперкомпјутере у националним лабораторијама Министарства енергетике.

Међутим, постоји проблем и са радном снагом.

Обавештајним агенцијама нису потребни само владини научници довољно вјешти да тумаче сложене генетске податке о секвенцирању и који имају одговарајуће безбедносне дозволе, већ морају да говоре и мандарински, пошто су информације написане на кинеском језику са специјализованим речником.

Обавјештајци који врше 90-дневну анализу надају се да ће ове информације помоћи да се добије одговор на питање како је вирус са животиња прешао на људе.

Откривање те мистерије кључно је за коначно утврђивање чињенице да ли је ковид-19 "процурио" из лабораторије или је са животиња прешао на људе природним путем, навело је за ЦНН више извора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана