Америчка компанија жели обављати орбиталне доставе из свемира

Кликс
Foto: принтскрин

Америчка компанија Инварсион Спејс, коју је основао бивши стажист компаније СпејсИкс жели обављати доставе из Земљине орбите. Лансирања у свемир су много повољнија него прије 10 година, тако да је и повратак терета из орбите јефтинији процес.

Компанија Инверсион Спејс планира транспортовати мали терет у свемир традиционалним лансирањима помоћу ракета, који би се потом чувао у малим орбиталним кућиштима.

Тиме би компанија направила залихе у орбити, а када би одређени садржај кућишта био потребан, он би се брзо спуштао у Земљину атмосферу попут комете и то 25 пута брже од од звука.

Потом би се активирао падобран како би се осигурало благо спуштање на жељену локацију.Из Инверсион Спејсакажу да би се њихова технологија једног дана могла користити за брзо слање вјештачких органа у болнице да би они били потребни за хируршке захвате.

Услови ниске гравитације у свемиру идеални су за ове деликатне органе јер је мањи ризик да ће се "урушити сами у себе" због ефеката гравитације. Компанија тврди да би могла у свемиру чувати и мале болничке јединице те их по потреби брзо распоређивати у подручја погођена природним катастрофама или хуманитарним кризама.

Суоснивач Инверсион Спејса је Јустин Фиасцхетти, бивши стажист компаније СпејсИкс који је одустао од факултета, као и механички инжињер Аустин Бриггс. Обојица имају 23 године и већ су осигурали 10 милиона долара за своје пројекте. Технологија је још увијек у тестној фази, а недавно је обављен низ тестова падобрана и мотора. Њихов циљ је да развију функционални модел свемирског кућишта у правој величини до 2025. године.

Иако је технологија компаније Инверсион Спејс овисна о цијенама лансирања ракета, оснивачи истичу да је кућиште довољно мало, пречника од 1,2 метра, због чега ће заузимати релативно мало простора у ракети. То значи да цијена лансирања у орбиту не би требала бити превисока.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана