Алкохол ремети квалитетан сан

Агенције
Алкохол ремети квалитетан сан

Лондон - Конзумирање алкохола пред одлазак у кревет можда ће помоћи да брже заспимо, али може да поремети фазу сна која доноси највише одмора, саопштили су истраживачи.

Научници из Лондона и Единбурга кажу да конзумирање алкохола ремети уобичајене циклусе спавања, пошто онемогућава фазу у којој сањамо, а временом може да доведе и до несанице, преносе агенције.

- Једна или двије чаше могу да буду у реду краткорочно, али ако наставите да пијете прије поласка у кревет, можете да изазовете велике проблеме. Ако попијете нешто, најбоље је да сачекате сат и по или два прије спавања, да би се алкохол разградио - изјавио је Крис Иџиковски, један од аутора истраживања.

Он је рекао да људи могу да постану зависни од конзумирања алкохола прије спавања, да имају немиран сан или да почну да хрчу.

- Са повећањем доза, алкохол нам отежава дисање. Он може да претвори особе које не хрчу у хркаче, а они који већ хрчу могу да доживе прекиде дисања - рекао је Иџиковски.

Алкохол дјелује у три фазе. У првој скраћује вријеме док не заспимо, а другој нас шаље у веома дубок сан, што личи на дејство лијекова антидепресива.

У другом дијелу ноћи дејство постаје непријатно, пошто алкохол изазива испрекидан сан и ремети РЕМ фазу, током које сањамо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана