Алијанса отвара Центар за развој квантне технологије

Срна
Foto: Илустрација

КОПЕНХАГЕН- НАТО ће отворити нови центар за развој квантне технологије у Копенхагену.

Идеја о отварању центра, који ће бити дио Института Нилса Бора на Универзитету у Копенхагену, јесте да се развије и тестира нова вишенамјенска технологија како би се ојачали еколошка транзиција, навигација, истраживање и одбрана.

Институт је назван по Бору, данском физичару који се сматра једним од пионира квантне механике.

Очекује се да ће раду центра допринијети и Технички универзитет Данске, Универзитет Архус и Дански државни институт за метеорологију, јавио је "Спутњик".

Дански министар одбране Мортен Бодсков изјавио је да ће развој квантне технологије донијети велике промјене у безбједносној политици Данске и НАТО-а.

"Можемо да помогнемо преокрету наше одбране од кибернетичких напада и јачању сајбер безбједности", рекао је Бодсков за Дански радио.

Стручњак Данског радија за технологију Хенрик Молтке изјавио је да ће квантни рачунари бити много бржи од обичних и моћи ће да фундаментално промијене прорачун и моделовање, који ће играти кључну улогу у војном развоју.

Између осталог, рачунари ће побољшати кодирање, обезбиједити комуникацију и омогућити разбијање кодова.

 

"Када ова технологија буде могла да разбија кодове, то мијења све у вези са осигуравањем комуникације. Стога има смисла да се НАТО клади на то", истакао је Молтке.

 

Он је поменуо тренутну трку у рачунарима између велесила и повукао паралеле са Другим свјетским ратом.

 

"То је као током Другог свјетског рата, када су Британци успјели да разбију њемачке кодове машином Енигма", нагласио је Молтке.

 

Према његовим ријечима, док се очекује да поменута технологија има велики ефекат на истраживање у којем се процесуира велика количина података, укључујући секвенцирање генома, временску прогнозу, развој вакцина и еколошку транзицију, то ће прије свега дати војну предност на бојном пољу, пружањем више информација о непријатељским снагама и њиховом кретању.

 

"Ако можете да израчунате одакле ће противник да удари, можете боље да се браните", додао је Молтке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана