Акције Гугла узлетиле 9,0% послије објаве кварталних резултата

Срна
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

ЊУЈОРК - Гуглова матична компанија Алфабет остварила је профит од 20,6 милијарди долара у четвртом тромјесечју, или 30,69 долара по акцији, и приходе у износу од 75,3 милијарде долара.

Оба пословна показатеља су надмашила прогнозе аналитичара на Вол Стриту и утицала на скок цијене акција ове компаније за више од 9,0 посто на продуженом трговању, извјештава ЦНБЦ. Приход од Гуглове продаје огласа порастао је за скоро 33 одсто међугодишње на 61,2 милијарде долара током три мјесеца закључно са децембром, и допринео је бољем укупном кварталном резултату његове матичну компаније од очекиваног.

Приход од оглашавања на Јутјубу износио је 8,63 милијарде долара наспрам очекиваних 8,87 милијарди долара, према подацима Стрит Акаунта. Гуглов приход од услуга рачунарства у облаку достигао је 5,54 милијарде долара у односу на предвиђања економиста који су очекивали 5,47 милијарди долара.

Трошкови Алфабета, који се односе на плаћања веб сајтоивима и онлајн компанијама за преусмеравање интернет претраге на Гуглов претраживач, износили су 13,43 милијарде долара и већи су од очекивања на Вол Стриту од 12,84 милијарде долара. Алфабет је такође најавио замену акција, тзв сплит, у сразмери 20:1, која ће ступити на снагу у јулу, што су претходних година учинили и Епл и "Тесла". Конкретно, сплит акција значи да ће њихова цена бити смањена, што је потез којем компаније често прибегавају када цена њихове акције износи пар хиљада долара.

Примера ради, да је Алфабет ову поделу извршио до затварања трговања у уторак, цијена сваке акције би се спустила са 2.572,88 долара на 128,64 долара, а сваки постојећи акционар би добио 19 додатних акција за једну акцију коју поседује.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана