Африка: Откривено више од 1.000 фосила предака људи

Танјуг
Африка: Откривено више од 1.000 фосила предака људи

Мање од мјесец дана од почетка ископавања у Кољевци човјечанства - подручју површине 470 километара, које чини систем кречњачких пећина, око 50 км сјеверозападно од Јоханесбурга, научници су дошли до спектакуларног открића, пронашавши више од 1.000 људских фосила.

Према писању британског листа "Гардијан", професор археологије Ли Бергер са Института људске еволуције Витс Универзитета и чланови Рајзинг Стар експедиције пронашли су "досад најбогатију ризницу фосила раних хоминида у Јужној Африци".

"Започели смо експедицију да би пронашли један једини скелет, а открили смо право благо", навео је Бергер, додајући да је јуче био њихов посљедњи дана ископавања на налазишту.

"Потребно је да ускладимо научни план и видимо шта ћемо са мноштвом материјала", рекао је он на конференцији за новинаре. Експедиција је скренула пажњу јавности још почетком мјесеца када је проф Бергер поставио оглас тражећи "мршаве антропологе, биологе и спелеологе који се не плаше клаустрофобичних простора".

Наиме, ризница фосила налази се 30 метара испод земље, а до ње се једино може стићи кроз уски пролаз широк 18 центиметара. Шест међународних научника, који су уједно и искусни спелеолози, радли су од 10. новембра, у смјенама од четири до шест сати, на вађењу фосила.

Бергер је одбио да новинарима који су га салијетали питањима пружи подробнија објашњења о фосилима, попут старости, врсти и броју ископаних костију, истичући да би то било чисто спекулисање, али је рекао да је највјероватније ријеч о "раним хоминидима".

Огроман број пронађених фосила представља велики изазов за истраживаче. Примјера ради, када је Бергер 2008. пронашао скелет прачовјека Аустралопитека седибе, било је 250 елемената за чији је опис било потребно на хиљаде сати рада.

Иако је Рајзинг Стар експедиција - покренута у сарадњи између Витс Универзитета и часописа Национална Географија, завршена, археолози истичу да нису ни из далека ископали све фосиле.

"Једва да само загребали површину. Ископавања на овом локалитету ће трајати деценијама", рекао је Бергер. "Затварамо врата за собом, али ћемо се вратити", поручио је амерички научник.

Простор назван "Колијевка човјечанства" садржи 36 палеонтолошких локалитета од којих је пет уписано на Унесков попис мјеста свјетске баштине у Африци јер "заједно садрже пресудне елементе за дефинисање поријекла и еволуције људи у посљедњих 3,5 милиона година".

Поред палеонтолошких налаза хоминида, на овим мјестима су пронађени и многи фосили сисара, микро-сисара и кичмењака који пружају јединствен увид у животињску еволуцију, али и људске интеракције с њима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана